• GRATIS FRAGT

  ved ordrer over 850,-

 • HURTIG LEVERING

  1-3 hverdage med gls

 • 30 DAGES RETURRET

  fuld returret - uden spørgsmål

 • NEM BETALING

  Kort, MobilePay, EAN eller faktura

Guide til køb af redningsvest

Den rette redningsvest er et vigtigt valg for enhver, der dyrker sejlsport. Se her hvilke tanker du skal gøre dig. Er du stadig i tvivl efter at have læst denne guide, så kontakt os gerne for hjælp til at vælge den helt rette redningsvest.

For folk der ikke selv dyrker sejlsport, kan sporten godt virke farlig, fordi man konstant må leve med risikoen for at ryge i søen. Der er dog en række forholdsregler man kan tage sig, for at undgå at sådan en situation bliver farlig, og statistisk set er søsport da heller ikke nogen farlig sport overhovedet.

Ud over at undgå at ryge i baljen, fx ved at iføre sig en line, sejle i sikkert vejr osv., så er der ingen tvivl om, at en redningsvest er en ægte livredder. Det er lidt ligesom sikkerhedsselen i bilen: Den er måske ikke 100% behagelig at have på, men er uheldet ude, kan en redningsvest sagtens vise sig at være din bedste ven.

Video-guides til redningsvestkøb og vedligehold

Skal man have redningsvest på når man sejler?

Det korte svar er: Ja, du SKAL have redningsvest på, når du sejler. Der er mange gode grunde til, hvorfor det er vigtigt at bære en redningsvest, når man er ombord på en båd, og siden 1992 har det da også været lovpligtig at medbringe passende redningsveste (eller svømmeveste) til hver person ombord, uanset om man befinder sig på en båd eller i en kano/kajak.

Det er føreren af båden, der juridisk stilles til ansvar for, at dette overholdes. Selvom det virker usandsynligt, så kan du faktisk blive stoppet af politiet eller marinehjemmeværnet og blive inspiceret. Hver manglende redningsvest koster pt. kr. 1.500,- i bøde, og båden bliver i øvrigt tilbageholdt indtil der forefindes en redningsvest til hver person ombord.

Den vigtigste grund til at bære en redningsvest når man sejler, er dog at redningsvesten er din personlige livredder ombord, og den giver dig og dine medpassagerer en bedre overlevelsesmulighed, hvis uheldet skulle være ude.

Hvilken redningsvest skal jeg vælge?

Som udgangspunkt findes der 3 typer redningsveste:

Traditionel redningsvest

Den traditionelle redningsvest indeholder en række faste skumblokke, og kræver minimal vedligeholdelse. En faststof redningsvest er udstyret med en stor krave, der støtter hovedet og nakken, når du ligger i vandet. Derudover skærmer kraven ligeledes for vind og vejr. I en klassisk redningsvest er det meste af opdriftsmaterialet placeret foran i vesten, så den sørger for at du vender rigtigt i vandet – nemlig på ryggen.

En faststof redningsvest er udstyret med reflekser og en signalfløjte, og derudover findes vesten i nogle stærke farver, så du har større chance for både at blive set og hørt. Husk altid at bruge skridtgjorden, så redningsvesten ikke ryger af dig, hvis uheldet skulle være ude.

Når din faststof redningsvest ikke er i brug, anbefales det at du holder den væk fra sollys og høje temperaturer. Hvis du har brugt redningsvesten i saltvand, bør du efterfølgende skylle den i ferskvand inden du tørrer den. Hvis du passer godt på din faststof redningsvest, har den som udgangspunkt en levetid på ca. 10 år.

Fordele ved den traditionelle redningsvest

 • Begrænset vedligeholdelse
 • Ingen udgifter til servicesæt og eftersyn
 • Billigt alternativ til den oppustelige redningsvest

Find vores mest populære faststofsredningsveste her:

Oppustelig redningsvest

En oppustelig redningsvest er blevet et solidt og populært alternativ til de to øvrige typer. Du får stor bevægelsesfrihed som med svømmevesten og de livsvigtige opdriftsegenskaber fra den traditionelle redningsvest. Den oppustelige redningsvest findes i en automatisk version, hvor vesten udløses når du kommer i kontakt med vand. Den findes også med en manuel udløsermekanisme, der aktiveres ved at man trækker i en snor for at puste redningsvesten op.

For at redningsvesten kan udløses automatisk, er den udstyret med en CO2-patron og en udløser. Dette kaldes også for et servicesæt, og skal løbende kontrolleres og helt udskiftes, i tilfælde af at redningsvesten har været pustet op, eller hvis udløbsdatoen på servicesættet er overskredet. Når du vælger en oppustelig redningsvest til fritidsbrug skal du altid være opmærksom på opdrift (N) og ISO-godkendelse. Du bør altid bruge den medfølgende skridtgjord, så redningsvesten ikke ryger af dig, hvis uheldet skulle være ude.

Når din oppustelige redningsvest ikke er i brug, anbefales det at du sørger for at holde den væk fra sollys og høje temperaturer. Hvis du bruger en SOLAS godkendt redningsvest til professionelt brug, skal du sørger for at den bliver re-certificeret årligt hos en certificeret institution.

Fordele ved en oppustelig redningsvest

 • Stor bevægelsesfrihed
 • Fylder og vejer ikke meget
 • Udløses automatisk ved kontakt med vandet

Find vores mest populære oppustelige redningsveste her:

Svømmevest

En svømmevest er, som navnet antyder, en redningsvest, der giver dig bedre mulighed for at svømme. Den hverken fylder eller vejer meget, og har derfor en større bevægelsesfrihed og dermed kommer du nemmere omkring i båden. Til gengæld hjælper den dig ikke stort i vandet, hvis du bliver bevidstløs, fordi der hverken er krave eller foransiddende opdrift – opdriften er typisk fordelt over hele svømmevesten.

En svømmevest bør derfor kun benyttes af voksne og erfarne sejlere, som er habile svømmere. Svømmevesten, der også kaldes en jollevest eller kajakvest er perfekt til kystnære aktiviteter, hvor du er så tæt på land at du nemt kan svømme i sikkerhed. Du kan for eksempel bruge den til kajak sejlads, jagtfiskeri eller kitesurfing.

Fordele ved en svømmevest

 • Velegnet til at svømme i
 • Stor bevægelsesfrihed
 • God til kystnære aktiviteter

Find vores mest populære svømmeveste her:

Hvilken redningsvest skal jeg vælge til mit barn?

Skal du have et barn med ud at sejle, er det yderst vigtigt at du har passende redningsveste til børnene ombord. Den store krave og høje opdrift vil sørge for at barnet vendes om på ryggen, så luftvejene holdes fri for vand, hvis uheldet skulle være ude.

Udover at være tilpasset børnestørrelser, så er en børnevest ofte udstyret med en særlig blestrop, som gør den behagelig at bære, selv for helt små børn. En børneredningsvest er altid med fast stof (ikke oppustelig), da børn skal være næsten voksenstørrelse før de selv kan udløse en oppustelig vest.

Når du skal købe en børneredningsvest skal du være særlig opmærksom på, at du vælger den rigtige størrelse, og at redningsvesten er udstyret med en skridtgjord, som sørger for at vesten ikke glider af barnet. Derudover skal du sikre dig, at redningsvesten er godkendt – hos Marineudstyr.dk er alle redningsveste godkendt af lovgivningen, og du kan derfor med ro i sindet vælge den model og størrelse, som du har brug for til dit barn.

Har du blebørn med ombord, skal du være særligt opmærksom på, at de konventionelle engangsbleer ikke må benyttes sammen med en redningsvest. Bleen kan forhindre redningsvestens opdriftsmateriale i at vende barnet korrekt på ryggen i vandet, og barnet kan i værste fald drukne, selvom det har en passende redningsvest på. Vi anbefaler, at man anvender svømmebleer, stofbleer eller badebukser.

Find vores mest populære redningsveste til børn her:

Hvilken størrelse redningsvest? Læs vigtig info om opdrift her!

Når du skal vælge en redningsvest, skal du tage udgangspunkt i den kraft som vesten skal have i opdrift. Opdriften skal sikre at du holdes flydende i vandoverfladen, og det er derfor vigtigt at du vælger en redningsvest med den korrekte opdrift. Opdriften i en redningsvest omtales også som Newton (N), og jo flere Newton der er i redningsvesten, jo større er opdriften.

 • 50 Newton: En opdrift på 50 N findes oftest kun i svømmeveste, hvor man med den lave opdrift har mulighed for at svømme iført vesten. En vest med 50 N bør kun bruges af øvede svømmere, og kun i nærheden af kysten og med hjælp i nærheden. En vest med 50 N er ikke sikker ved bevidstløshed, og betragtes derfor ikke som en redningsvest.
 • 100 Newton: En redningsvest med en opdrift på 100 N anbefales til brug i kystnært og beskyttede farvande. 100 N findes typisk i de traditionelle redningsveste, og vil i de fleste tilfælde være i stand til at vende en bevidstløs person om på ryggen.
 • 150 Newton: En opdrift på 150 N anvendes i de fleste oppustelige redningsveste. 150 N vil kunne holde personer på op til 150 kg. oven vande, også i bevidstløs tilstand, dog er der begrænset sikkerhed, hvis der bæres kraftigt, vandtæt sejlertøj. Denne type redningsvest er til brug i alle farvande. Redningsveste med en opdrift på 150 N kan bruges af både svømmere og ikke-svømmere til såvel kyst- som havsejlads.
 • 275/300 Newton: En redningsvest med en opdrift på 275 N er til brug i alle farvande med hårde ekstreme vejrbetingelser og desuden god til brugere på over 110kg. En denne høje opdrift er der fuld sikkerhed ved bevidstløshed i stort set alle situationer, også med kraftig vandtæt beklædning. Sikkerheden ved bevidstløshed er god, men også her kan vende-egenskaberne nedsættes af påklædningen.

Det er vigtigt at din redningsvest passer til din aktuelle vægt. Hvis du har anskaffet dig en faststof redningsvest skal du kunne føre en flad til knyttet hånd op under redningsvesten ud for gjorden, der skal spændes om livet. Derudover skal du altid vælge en redningsvest i kraftige farver, så du nemmere kan ses i vandet, hvis uheldet skulle være ude.

Tilbehør til redningsveste

Det er altid en god ide, at optimere og øge sikkerheden, når man er ombord på en båd. Der findes en række både gode, men også vigtige tilbehørsdele, som man kan tilkøbe til sin redningsvest. Du bør anskaffe dig en CE-godkendt sikkerhedssele, hvis den ikke allerede er indbygget i redningsvesten. Sikkerhedsseler og livliner bør altid bruges når man sejler i mørke, dårligt vejr og hvis man er alene ombord. Hvis du har børn med ombord anbefales det, at de altid bære sikkerhedssele og livline.

Derudover bør du også tilkøbe et redningsvest lys, som aktiveres enten manuelt eller automatisk, når det kommer i kontakt med vand. På den måde er du nemmere at se i vandet, hvis uheldet skulle være ude. Desuden kan du vælge at tilkøbe en sprayhood, der monteres på redningsvesten og trækkes over hovedet, når man ligger i vandet og venter på hjælp. Med en sprayhood kan du undgå at få skvulp og sprøjt fra bølgerne i ansigtet, og du sparer dermed på kræfterne, mens du ligger i vandet.

Links til udvalgt tilbehør:

Find alt indenfor redningsveste her

Hvad betyder SOLAS- og ISO-godkendelserne?

SOLAS står for Safety of Life at Sea, og er den internationale konvention om sikkerhed til søs for erhvervsfartøjer. Til professionelt brug findes de større, oppustelige redningsveste med den såkaldte SOLAS godkendelse. SOLAS godkendte redningsveste har 2 adskilte opblæsningssystemer og er både tungere og noget dyrere end oppustelige veste til fritidssejlere. En SOLAS-godkendt redningsvest er nødvendig, hvis de ansvarlige myndigheder har udstedt særlige sikkerhedskrav.

En redningsvest kan enten være CE-godkendt eller endnu bedre, ISO-godkendt – og SOLAS-godkendt til professionelt brug. ISO-godkendte redningsveste er med ekstra udstyr og altid EU-godkendte. Vælger du en redningsvest til fritidsbrug skal du altid sikre dig, at den er ISO-godkendt. En ISO-godkendelse er din sikkerhed for at vesten lever op til alle nødvendige sikkerhedsstandarder.

Alle vores redningsveste er naturligvis godkendte, og klar til at redde liv – også dit!