• GRATIS FRAGT

  ved ordrer over 850,-

 • HURTIG LEVERING

  1-3 hverdage med gls

 • 30 DAGES RETURRET

  fuld returret - uden spørgsmål

 • NEM BETALING

  Kort, MobilePay, EAN eller faktura

GUIDE: Sådan reparerer du din båd under vandlinjen

Når din båd er på vandet, stiller det krav til, hvordan du udfører reparationer og løser praktiske problemer. På havet er det kun de akutte problemer, der kan løses optimalt. For at kunne gennemføre den mest grundige reparation, er det nødvendigt, at båden er på land for at blive løftet op.

Der findes forskelligt udstyr og tilbehør, som kan bruges til midlertidige og funktionelle reparationer. Hovedparten af alle redningsaktioner af både på havet skyldes banale fejl ved udstyr eller motor. Herunder kan du læse mere om, hvordan du sikrer dig selv og din båd på havet. Retningslinjerne henvender sig både til dig med sejl- og motorbåd.

Værd at vide om at reparere båd under vandlinjen 

I sommerperioden når bådene er i vandet, er der mange sejlere, der reparerer deres fartøjer selv. Det kræver ikke en speciel, teknisk snilde for at lappe et hul eller tilse motor og oliebeholdning. 

Når din båd befinder sig i lystbådehavnen, får du de mest smidige og nemme forhold til at gennemføre reparationer. Når først din båd er på havet, er det begrænset, hvor meget du kan reparere. Her vil det dreje sig om at lave nødreparationer og gennemføre her-og-nu-løsninger. 

Med viden om hvordan du reparerer din båd under vandlinjen, undgår du at sætte dig selv i farlige situationer, hvor der kan blive brug for redning. 

Problem med propellen 

Er bådens propel pludselig blevet sat ud af kraft, er der brug for at se den efter. Det kan være, at et fiskenet har sat sig fast og bremser dens funktion. Det er vigtigt at have en våddragt ombord på båden, så du uanset årstid kan tilse båden under vandlinjen. 

Våddragter findes i forskellige tykkelser, som er beregnet til forskellige anvendelsesformål og sæsoner. Er du ude på havet i de kolde måneder af året, skal du vælge en dragt med 7mm tykkelse. Til sommerbrug kan det være tilstrækkeligt med en dragt af enten 3mm eller 5mm. 

For at opnå en god sigtbarhed på havet er der brug for svømmebriller med bredt udsyn. Er du på havet i sæsoner, hvor havtemperaturen er under 13 grader, er det en fordel at bruge handsker og sokker af neopren. Det skal være muligt for dig at kunne opholde dig i havet mere end 5-10 minutter, hvis et fiskenet har sat sig fast i propellen og skal skæres fri. 

Motoren mangler kraft

Motorproblemer er den største årsag til, at der sættes redningsaktioner af både i gang. Er motoren først gået død, er der ikke andet for end at tilkalde hjælp og assistance med at få både dig selv og din båd i land. Mærker du undervejs på din sejlads, at din motor ikke virker stærk og har samme kraft og ydeevne, som den plejer at have, er det vigtigt, at du undersøger den. 

Den bedste måde at undgå motorproblem på er ved at tjekke hhv. køling og oliebeholdning. Det er vigtigt, at der er olie nok, så motoren kan køre problemfrit. Sluk motoren, og vent 10 minutter, så olien får lov at ’lægge sig’. Tjek, at der er olie nok ved at trække oliepinden op (præcist som du kender det fra din bil). Sørg for altid at have ekstra olie med, hvis olieniveauet er lavt. 

Når du tjekker motoren efter, skal du også undersøge, at køling virker optimalt. En overophedet motor nedsætter dens ydeevne og kan i værste fald betyde motorstop. Tjek køling ved at se efter vand i udstødningen.

Der er kommet bundvand i båden – hvad gør jeg?

Begynder din båd pludselig at tage uønsket vand ind, gælder det om at få det pumpet væk igen. Du skal altid have en vandpumpe til båd med dig ombord, så du selv kan fjerne det mest af vandet, mens du er på havet. Der findes forskellige typer af pumper. Den største forskel mellem handler om, hvor effektive de er i kapacitet. Når du skal vælge den bedste pumpe, skal du forholde dig til størrelse på design, strømforbrug og kapacitet. 

De fleste produkter i denne kategori kaldes ”Lænsepumper”. Det er pumper, der er designet specifikt til fritidsfartøjer. Om du er til en elektrisk eller manuel pumpe, afhænger af dine behov og størrelsen på din båd. Uanset om du har motor- eller sejlbåd, bør du have en lænsepumpe med dig ombord. 

Tjek årsagen til vand i båd

Ét er at få lænset det uønskede vand væk fra din båd igen. Noget andet og lige så vigtigt er at undersøge årsagen til lækagen. Der kan være forskellig grunde til, at der pludselig er kommet vand ind i din båd:

 • Lækage fra vandtank
 • Kraftigt vejr med høje bølger
 • Vand fra brug af våddragt.

I de milde situationer hvor der er kommet vand ind som følge af enkeltstående situationer (såsom bølger eller brug af våddragt), er der ingen grund til bekymring for sikkerheden på båden. Oplever du konstant indsivning af vand, skal du undersøge årsagen. Det er typisk søventiler eller skroggennemføringer, der har mistet deres vandtætte evner, som er grund til vand på båd. 

Lap hul på båd under vandlinjen – Guide 

Mange både ligger i vand i hele sommersæsonen. Det er først, når efteråret og vinteren står for døren, at det giver mening at få båden hejst op for at gennemføre de nødvendige og omfattende reparationer. Til akut reparation er der brug for en særlig fugemasse, der kan bruges til forskellige materialer. Med dette ombord på din båd kan du gennemføre midlertidige reparation af sprækker eller huller. Det er muligt at bruge massen til de ydre dele på båden, som ligger under vandlinjen.

Der findes forskellige glasfiberprodukter- og sæt, som er beregnet til aktuelle problemer. Når du selv vil reparere, skal du bruge glasfiberdug, 2-komponentepoxy samt skål, rørepind og spartel. Med denne mini-guide kan du selv gennemføre reparationer af huller på din båd:

 1. Vask området med skaden grundigt. Brug acetone eller rensebenzin på en klud og vask området omkring hullet grundigt. Bær gummihandsker. 
 2. Start med at klippe et stykke glasfiberdug af i den rette størrelse i forhold til hullet. Det er vigtigt, at dugen dækker hele skaden. Det er bedre med et for stort stykke end et for lille.
 3. Bland binder og hærder i rette forhold. I en særskilt skål skal du blande de to epoxykomponenter i det rette forhold. Det vil altid stå angivet på dit reparationssæt, hvor meget hærder og binder du skal blande sammen. 
 4. Smør blandingen på skaden på båden. Blandingsmaterialet vil størkne indenfor cirka 10 minutter, og derfor er det vigtigt, at du har en pensel ved dig til at smøre materialet på skaden. Smør gerne et tykt lag på – dog uden at det løber.
 5. Dup glasfiberdugen oven på massen. Når du lægger dugen ovenpå epoxyblandingen på skaden, skal det gøres med forsigtighed. Epoxyblandingen må ikke trænge igennem glasfiberdugen.
 6. Dæk dugen med epoxyblandingen. Sørg for at dække hele dugen til. Hvis der er hjørner eller kanter som ikke er dækkede, risikerer din lapning at gå op. 
 7. Lad lapningen tørre i cirka 1 time
 8. Slib området efter. Når lapningen er tørret, skal du slibe området efter, så det bliver fint og glat. Brug altid en støvmaske, når du sliber. 

Tilbehør, udstyr og produkter til reparationer på båd 

Der er forskelligt tilbehør og udstyr, som er uundværligt på en båd, når der løbende er brug for at udføre reparationer. Det gælder blandet andet:

 • Glasfiberreparationssæt 
 • Ekstra olie og brændstof 
 • Våddragt, svømmebriller og neoprenhandsker- og sokker
 • Arbejdshandsker 
 • Hobbykniv 
 • Værktøjskasse. 

Når du får lappet huller i tide, slipper du for farlige situationer på havet, og du undgår at skulle bruge ekstra mange penge på at få hejst din båd op i sommerperioden for at gennemføre omfattende reparationer. 

Der er mange forhandlere af bådudstyr at gøre brug af, når beholdningen af reparationstilbehør skal udvides. Sørg for at tjekke din båd efter, når den ligger i lystbådehavnen. Det gælder både motor, brændstofbeholdning, sejl og syninger og lys i lanternerne. Har du en sejlbåd, anbefales det, at du ofte tjekker, at sejl og syninger er intakte. Dette gælder både, når den befinder sig i lystbådehavnen, og når den er på havet. 

Brug SejlSikkert appen på din mobil

Sikkerheden ombord på din båd er til enhver tid noget af det vigtigste, du skal forholde dig til. Skulle du komme ud for en situation på havet, som du ikke er i stand til at klare selv, skal du have en livline til land. I dag er der mange fritidssejlere, som gør brug af deres mobiltelefoner under sejladser. Du kan med fordel downloade appen ”SejlSikkert”. Med denne kan du få vigtige informationer om vind- og vejrforhold, mens du er på havet. Appen kan downloades til både Android og iOS.

Kilder:
http://www.soesport.dk/Sider/Fart%C3%B8j/Elektronik-og-motor.aspx
https://www.respektforvand.dk/paa-havet/en-sikker-tur-paa-havet/hav-en-livline-til-land
https://www.respektforvand.dk/paa-havet/laer-at-sejle/udstyr-og-sikkerhed
https://goerdetselv.dk/materialer/bomstaerk-reparation-med-glasfiber

Kontakt os
Marineudstyr.dk ApS         +45 79 76 14 18         info @ marineudstyr.dk