• GRATIS FRAGT

  ved ordrer over 850,-

 • HURTIG LEVERING

  1-3 hverdage med gls

 • 30 DAGES RETURRET

  fuld returret - uden spørgsmål

 • NEM BETALING

  Kort, MobilePay, EAN eller faktura

Guide til marinebatterier

Marinebatterier ligner ved første øjekast måske nok bare almindelige bilbatterier, men de er designet til de særlige behov, der er ombord på en båd. Hvad enten det gælder dine startbatterier eller forbrugsbatterier er noget af det vigtigste naturligvis, at de virker hver gang!

Selvom batteriet ikke er en af de mest iøjnefaldende dele på båden, ved enhver erfaren sejler således, at et pålideligt marinebatteri er afgørende for både komfort og sikkerhed på vandet.

Her hos Marineudstyr.dk finder du marinebatterier med lang holdbarhed fra anerkendte producenter. Så er du sikker på både at kunne starte din motor og have strøm nok til lys, radio, GPS og andet udstyr, når du er ude på vandet. Bestil dit marinebatteri her, så du har én ting mindre at bekymre dig om, når du sejler.

Hvad er forskellen på startbatterier og forbrugsbatterier?

Overordnet opdeles marinebatterier i to typer: start- og forbrugsbatterier. Som navnene antyder, er dette en opdeling efter deres primære funktion i båden.

Ligesom i en bil er det naturligvis vigtigt, at have et pålideligt startbatteri, som sørger for at få gang i motoren – hver gang. Denne type marinebatteri er da også ligesom et bilbatteri designet til på kort tid at frigive en forholdsvis høj mængde energi, som er nok til at trække motoren i gang. Startbatterier er med dette formål for øje opbygget med et højt antal tynde blyplader, hvis store overfladeareal gør, at batteriet kan afgive nok startstrøm.

Disse tynde pladers akilleshæl er dog, at de er forholdsvis skrøbelige og ikke så godt tåler dybe afladninger, hvor man presser meget strøm ud af batteriet ved langvarig brug. Det tærer på de tynde plader. Derfor anbefales det normalt ikke at bruge startbatterier til andre opgaver på båden end netop start af motoren.

Se et udvalg af vores bedste startbatterier til båden:

I modsætning til en bil, hvor motoren efter start leverer strøm til elektronikken takket være generatoren, er det på en sejlbåd dog i sagens natur ofte nødvendigt med et batteri, som selv når motoren ikke kører, kan holde liv i lys og andre elektriske apparater ombord – ofte i adskillige timer. Det er netop denne funktion et såkaldt forbrugsbatteri er beregnet til. Hvor startbatteriet kan levere en kort, men høj energiudladning, er et forbrugsbatteri kendetegnet ved at levere færre ampere, men til gengæld over en længere periode.

Det er opbygget med færre, men tykkere blyplader. Derfor kan batteriet bedre tåler de dybe afladninger, som man ofte har brug for for at holde strøm på båden i lang tid uden for opladning. Forbrugsbatterier kaldes på engelsk for “deep cycle”, hvilket netop henviser til, at de kan tåle dybere afladninger. Af hensyn til holdbarheden anbefales det dog, at man så vidt muligt undgår at aflade forbrugsbatterier længere ned end 50 procents kapacitet.

Her kan du finde gode forbrugsbatterier til båden:

Dual batterier – det bedste af begge verdener?

Som udgangspunkt bør du altid vælge dit marinebatteri efter, hvilken opgave, start eller forbrug, det skal bruges til på båden. Der findes dog også marinebatterier, som kan bruges til begge dele. Disse såkaldte Dual batterier kan således anvendes som forbrugsbatteri og afhængig af motorstørrelse også som startbatteri.

Hvis du ønsker at bruge denne type batteri, er det dog afgørende, at starteffekten er tilstrækkelig til din bådmotor. Det er desuden værd at bemærke, at selvom et dual-batteri kan bruges som både start- og forbrugsbatteri, vil det ikke kunne leverer lige så høj starteffekt eller tåle lige så mange dybe afladning, som de start- og forbrugsbatterier, der er designet specifikt til dette.

Dual batterier er mest velegnede til mindre både med et begrænset behov for strøm. Dual batterier er et populært valg til elektriske spil, propeller eller andet udstyr på båden, hvor der er brug for et alsidigt batteri.

Guide til køb af marinebatteri

AGM og GEL batterier

Som du vil se i udvalget af billige marinebatterier her hos MarineUdstyr.dk, er start- og forbrugsbatterier ikke de eneste typebetegnelser. Der er derudover også underkategorier som AGM og GEL. Dette er betegnelser for batterier, som ikke blot er opbygget på traditionel vis af plader i en flydende elektrolyt (syre), som man kender det fra almindelige bilbatterier. Sammenlignet med disse såkaldte “våde” batterier er GEL og AGM batterier mere robuste og vedligeholdelsesfrie. Du skal således ikke bøvle med efterfyldning af vand på disse batterier.

Hvad er et AGM batteri? Dette ikke særlig mundrette navn står for Absorbed Glass Mat. I denne type batteri er elektrolytvæsken indkapslen i en fin fiberglasmåtte mellem pladerne. Denne konstruktion betyder, at AGM batterier kan monteres i alle hældninger. Det er ofte en fordel på en båd. Da elektrolytten ikke er fritflydende, er der desuden minimal fare for syrelækage, hvis der skulle gå hul på batteriet.

Derudover tåler disse batterier på grund af deres “sandwich-opbygning” bedre stærke vibrationer og fungerer godt ved lave temperaturer, hvilket gør dem velegnede til brug på en båd. Sidst, men ikke mindst, kan AGM batterier normalt oplades hurtigere end de almindelige, våde batterier.

I et GEL batteri er elektrolytten, som navnet antyder, ligeledes ikke fritflydende som i et traditionelt “vådt batteri”. Syren er derimod tilsat silica, som giver den en tyktflydende, gelé-agtig konsistens. GEL har samme fordele som et AGM batteri og er ligeledes kendetegnet ved kun at tabe strøm meget langsomt. Lav selvafladning er specielt en fordel for sæsonsejlere og for dig, som bare ikke kommer ud med båden så ofte. GEL batterier er velegnede som forbrugsbatterier, da de generelt har den bedste dybdeafladning.

GEL og AGM batterier er takket være deres design robuste og optimeret til de belastninger, der er på en båd. Deres egenskaber har også dog gjort dem populære til brug på for eksempel jetski, motorcykler og snescootere. I forhold til et bilbatteri har marinebatterier typisk en mere solid indkapsling for at dets indre skal være godt beskyttet mod mijøpåvirkninger og vibrationer.

Vil du være helt sikker på, at dine batterier ikke kommer noget til under sejladsen, kan du eventuelt investere i et par batterikasser eller holdere, hvor batterierne kan ligge ekstra godt beskyttet. De er nemme at installere.

Her kan du se vores mest populære AGM-batterier:

Billigere end et bilbatteri – i længden…

Marinebatterier koster typisk mere end almindelige bilbatterier, især AGM og GEL batterierne. Så måske tænker du, at du blot kan nøjes med et standardbatteri og spare nogle penge? Det kan måske nok være fristende, men med i regnestykket hører batteriernes levetid.

Ved brug på en båd vil for eksempel et almindeligt bilbatteri, der primært er optimeret til at levere høj starteffekt, ved dybe afladninger normalt have meget kortere levetid end marinebatterier. De tåler desuden typisk ikke lige så godt bådens vibrationer. Det vil derfor være nødvendigt med hyppig udskiftning, og i løbet af bådens levetid bliver det derfor faktisk en dyrere løsning.

Vedligeholdelse af marinebatterier

Det er ikke bare et salgstrick, når nogle marinebatterier beskrives som vedligeholdelsesfrie. Deres indre er forseglet, og du skal ikke tænke på efterfyldning. Men når det er sagt, bør du ligesom med alt andet udstyr på din båd sørge for at holde kontakterne rene og jævnligt inspicere batterierne for udvendige skader.

Når det gælder batteriernes levetid, er det vigtigt at bruge de rigtige batteriladere. Hvis ikke opladningen sker med nøjagtig den spænding, som batteriet er konstrueret til, kan du i værste fald stå med et ubrugeligt batteri, når du har allermest brug for det.

Du bør desuden have en plan for opladning af dine batterier om vinteren, og når båden er på land. Et afladet batteri er således mere sårbart overfor frost. AGM og GEL batterier har ganske vist mindre afladning og er derfor mere hårdføre. Som minimum bør du sørge for at lade batteriet, inden du tager det i brug igen efter en længere opbevaring.

Se det komplette overblik over marinebatterier i shoppen

Bemærk: Special-Fragt

Bemærk at der er en ekstra fragtomkostning ved bestilling af marinebatterier, da de betragtes som farligt gods og derfor skal leveres af fragtmand. De kan ikke leveres til fx. en Pakkeshop.