• GRATIS FRAGT

  ved ordrer over 850,-

 • HURTIG LEVERING

  1-3 hverdage med gls

 • 30 DAGES RETURRET

  fuld returret - uden spørgsmål

 • NEM BETALING

  Kort, MobilePay, EAN eller faktura

Guide: Sådan finder du det rigtige anker

Et anker er en vigtig del af bådens sikkerhedsudstyr. Ved et motorsvigt eller en anden nødsituation hjælper et anker dig med at holde positionen. Det er dog ikke den eneste grund til at købe et anker til din båd. 

Ønsker du mulighed for at tage en dukkert fra båden eller ligge på en idyllisk plads uden for de overfyldte havne, er et anker uundværligt. Vi vil faktisk gå så vidt som til at sige, at hvis du ikke bruger dit anker til andet end nødsituationer, går du glip af de bedste oplevelser på vandet. Få gode råd og tips om det rette valg af ankerstørrelse og ankertov her. 

Ankertyper

For tusinder af år siden bandt de første søfarere formentlig blot et reb om en tung sten og smed den overbords, når der var behov for forankring. Som du kan se i vores brede udvalg af ankre, er der heldigvis sket en stor teknologisk udvikling siden da. 

Mange har dog stadig har den opfattelse, at det udelukkende handler om at vælge et anker, som er tilstrækkeligt tungt. Moderne ankres effektivitet afgøres dog ikke alene af deres vægt. I stedet har man med tiden udviklet en række avancerede designs, som betyder, at selv forholdsvis lette ankre af aluminium takket være en stor kontaktflade får et fast greb (høj holdekraft) i havbunden.

Delta-anker / plov anker / M-anker

Paraplyanker

Et paraplyanker er et prisvenligt alternativ og fylder heller ikke ret meget, når det er foldet sammen. Medmindre det får godt fat i en sten, har denne type anker dog ikke nær samme holdekraft som de andre typer ankre og bruges da også primært af de mindste både (op til 32 fod / 10 m) ved rolige vindforhold.

Denne type anker kaldes af nogle for et “frokost-anker”, da det er er nemt at have med på en kort tur i for eksempel en jolle eller kano.

Når du skal vælge det rigtige anker, skal dine overvejelser blandt andet inkludere din båds størrelse og bundforholdene der, hvor du typisk sætter anker. I de danske farvande, hvor man hovedsageligt finder sand, mudder eller lerbund, vælger mange at bruge et såkaldt Delta-anker (plov-anker) eller et M-anker. Udover disse ankres evne til at “pløje” sig ned i både sand, ler og grus har de en god evne til at fæstne sig påny, hvis vinden skifter retning. Det er for eksempel en stor fordel ved ankring for svaj.

Når det ikke er i vandet, optager både et plovanker og et M-anker på grund af dets udformning dog en del plads og lader sig ikke så let stuve af vejen på en mindre båd.

Danforth-anker / Fortress

Af pladshensyn kan det derfor være en fordel i stedet at vælge et såkaldt Danforth-anker, opkaldt efter dets opfinder R.S. Danforth. Disse ankre har ligeledes en særdeles god holdekraft i blød bund. Den største fordel er dog, at et anker af Danforth-typen let kan foldes sammen. Denne type anker er derfor meget populære til mindre både, hvor det er nødvendigt at økonomisere med pladsen. Fortress, som du finder i udvalget her på Marineudstyr.dk, er et af de mest populære Danforth-ankre, da det kan skilles helt ad og derfor optager minimal plads. 

Paraplyanker

Et paraplyanker er et prisvenligt alternativ og fylder heller ikke ret meget, når det er foldet sammen. Medmindre det får godt fat i en sten, har denne type anker dog ikke nær samme holdekraft som de andre typer ankre og bruges da også primært af de mindste både (op til 32 fod / 10 m) ved rolige vindforhold. Denne type anker kaldes af nogle for et “frokost-anker”, da det er er nemt at have med på en kort tur i for eksempel en jolle eller kano.

Kaster du anker på sten- eller klippebund, vil det under alle omstændigheder typisk være mere tilfældigt om ankeret får ordentlig fæstne i bunden, uanset ankertype. Her gælder det primært om at have et anker med tilstrækkelig strukturel styrke til at belastningen kan ligge i nogle få kontaktpunkter. Den styrke har plovankre og Danforth-ankre, hvis du altså vælger den rigtige størrelse til din båd.

Find den rigtige størrelse anker til din båd

Marineudstyr.dk forhandler en række forskellige typer af ankre, som er målrettet mod forskellige typer af havbund. Hver ankertype kan fås i forskellige størrelser. I beskrivelsen af hvert anker har vi derfor tilføjet en tabel, så du nemt kan se, hvilken størrelse, vi anbefaler til din båd.

Det er dog værd at bemærke, at en størrelsesguide altid kun vil være vejledende. Dette er således typisk de ankerstørrelser, som producenten selv anbefaler til brug under normale forhold. Det vil sige kun op til en vis strøm- eller vindhastighed og ved ankring på de bundtyper, som ankeret er beregnet til. 

Er din båd tungere end normalt for klassen, eller smider du ofte anker i områder, hvor vejrforholdene er meget omskiftelige, kan det være at du bør vælge et lidt større anker end det anbefalede. En god tommelfingerregel, som er værd at have in mente i den forbindelse, er, at når vindhastigheden fordobles, firdobles kravet til ankerets holdekraft. 

Du får mere holdekraft, desto større og tungere ankeret er. Sejlere som har brug for at kunne smide anker under alle forhold, vælger da også ofte et større anker end det producenten anbefaler for at være på den sikre side. Et stort anker optager dog mere plads på båden og vil typisk også være mere besværligt at håndtere, især når det skal trækkes ombord igen, hvis du ikke har et ankerspil.

Rocna anker størrelses tabel

Ankermateriale

Du kan typisk vælge mellem ankre i galvaniseret stål, rustfrit stål eller aluminium.

 • Galvaniseret stål (eller jern): Et prisvenligt, korrosionsbestandigt anker med høj styrke. Med tiden vil galvaniseringen dog slides af.
 • Rustfrit stål: Samme egenskaber som det galvaniserede anker, men med en mere elegant finish, så ankeret gør sig godt i stævnen.
 • Aluminium: Lavere vægt end til stål og jern. Holdekraften af et letvægtsanker, for eksempel et Fortress, er alligevel høj.

To ankre? 

Af hensyn til sikkerheden er det vigtigt at have et anker med tilstrækkelig kraft til at holde din båd i position. Der er dog mange sejlere, som vælger også at medbringe et ekstra, mindre anker til brug ved kortvarige forankringer i roligt vand, hvor du hele tiden holder øje med ankeret. Et sådant “frokost-anker”, vil være lettere at håndtere end det primære, større anker, der bruges ved mere udfordrende forhold og for eksempel overnatninger, hvor du ligger for svaj.

Ankertov og ankerkæde

Et anker skal naturligvis være ordentlig fortøjet til båden for at være til nogen nytte. Til det formål kan et tov eller kæde benyttes. I langt de fleste tilfælde bruges dog en kombination af kæde og et nylontov eller udelukkende kæde. 

Er der sten på bunden, kan disse ikke rive kæden over. Desuden vil kædens vægt sørge for at trækket på ankeret er parallelt med bunden, så det lettere sætter sig rigtigt. Af samme grund er det vigtigt, at du bruger et tilstrækkeligt langt tov eller kæde.