Guide til køb af redningsvest

Redningsvest – et vigtigt valg

Den rette redningsvest er et vigtigt valg for enhver, der dyrker sejlsport. Se her hvilke tanker du skal gøre dig. Er du stadig i tvivl efter at have læst denne guide, så kontakt os gerne for hjælp til at vælge den helt rette redningsvest.

For folk der ikke selv dyrker sejlsport, kan sporten godt virke farlig, fordi man konstant må leve med risikoen for at ryge i søen. Der er dog en række forholdsregler man kan tage sig, for at undgå at sådan en situation bliver farlig, og statistisk set er søsport da heller ikke nogen farlig sport overhovedet.

Ud over at undgå at ryge i baljen, fx ved at iføre sig en line, sejle i sikkert vejr osv., så er der ingen tvivl om, at en redningsvest er en ægte livredder.  Det er lidt ligesom sikkerhedsselen i bilen: Den er måske ikke 100% behagelig at have på, men er uheldet ude, kan en redningsvest sagtens vise sig at være din bedste ven.

Se vores store udvalg af redningsveste her


Loven siger meget klart, at der skal medbringes en redningsvest (eller svømmevest) til hver passager ombord, og det er føreren af skibet, der juridisk stilles til ansvar for, at dette overholdes. Selvom det virker usandsynligt, så kan du faktisk blive stoppet af politiet eller marinehjemmeværnet og blive inspiceret. Hver manglende redningsvest koster pt. kr. 600,- i bøde, og båden bliver i øvrigt tilbageholdt indtil der forefindes en redningsvest til hver person ombord.

DE 4 TYPER AF REDNINGSVESTE:

- Oppustelig redningsvest -

- Traditionel redningsvest -

En oppustelig redningsvest er blevet et solidt og populært alternativ til de to øvrige typer. Du får stor bevægelsesfrihed som med svømmevesten og de livsvigtige opdriftsegenskaber fra den traditionelle redningsvest. Det sker ved, at vesten først pustes op, når man er i vandet, enten ved automatisk udløsning eller ved manuel udløsning via et træk i en snor.

En klassisk redningsvest er indrettet sådan, at du holdes i live længst muligt, skulle du blive bevidstløs i vandet. Bagpå sidder en krave, som holder hovedet oven vande, og da det meste af opdriften er placeret foran på vesten, sørger den også for, at du vender rigtigt i vandet – nemlig på ryggen.
 

>>> Find en oppustelig redningsvest her  

>>> Find en traditionel redningsvest her 

 - Redningsveste til børn -

- Svømmevest / Vandskivest -

Udover at være tilpasset børnestørrelser, så er en børnevest ofte udstyret med en særlig blestrop, som gør den behagelig at bære, selv for helt små børn. En børneredningsvest er altid med fast stof (ikke oppustelig), da børn skal være næsten voksenstørrelse før de selv kan udløse en oppustelig vest.

Som navnet antyder, er der her tale om en redningsvest, som giver bedre mulighed for at svømme. Den har større bevægelsesfrihed og dermed kommer du nemmere omkring i båden. Til gengæld hjælper den dig ikke stort i vandet, hvis du bliver bevidstløs, fordi der hverken er krave eller foransiddende opdrift – opdriften er typisk fordelt over hele svømmevesten. Bør kun benyttes af voksne og erfarne sejlere, som er habile svømmere.
 >>> Find en børneredningsvest her  >>> Find en svømmevest her


OPDRIFT:


NEWTON (100 N = ca. 10 kg. opdrift):

50 Newton - Svømmeveste: Til øvede svømmere i nærheden af kysten og kun med hjælp i nærheden. Ikke sikker ved bevidstløshed.

100 Newton: Til anvendelse i kystnært og beskyttet farvand. Kun begrænset sikkerhed ved bevidstløshed. 

150 Newton: Til brug i alle farvande. Fuld sikkerhed ved bevidstløshed, dog begrænset sikkerhed, hvis der bæres kraftigt, vandtæt sejlertøj. Kan bruges af både svømmere og ikke-svømmere til såvel kyst- som havsejlads. Sikkerheden ved bevidstløshed er god, men kan nedsættes af påklædningen.

275 Newton: Til brug i alle farvande med hårde ekstreme vejrbetingelser og desuden til brugere over 110kg+. Fuld sikkerhed ved bevidstløshed i stort set alle situationer, også med kraftig vandtæt beklædning. Redningsveste med 275 Newton er beregnet til brug i alle farvande under alle vejrforhold. Sikkerheden ved bevidstløshed er god, men også her kan vende-egenskaberne nedsættes af påklædningen. 

SOLAS: Til professionelt brug findes de større, oppustelige veste med den såkaldte SOLAS godkendelse. Solas godkendte redningsveste har 2 adskilte opblæsningssystemer og er både tungere og noget dyrere end oppustelige veste til fritidssejlere.

GODKENDTE REDNINGSVESTE:

En redningvest kan enten være CE-godkendt eller endnu bedre, ISO-godkendt - og SOLAS-godkendt til professionelt brug. ISO-godkendte redningsveste er med ekstra udstyr og altid EU-godkendte!